Project Description

“Inkoopkracht om energietransitie te versnellen”

 

Als een van de eerste grote gemeenten in Nederland gaat Den Haag vanaf 2019 duurzaam opgewekte stroom gebruiken voor alle gemeentelijke gebouwen, zoals kantoren, sporthallen, zwembaden en gemalen. Ook openbare verlichting en verkeersregelinstallaties horen hierbij.

Duurzaam aanbesteden
Het afgelopen jaar heeft Hellemans Consultancy de gemeente Den Haag begeleid bij de aanbesteding voor duurzame inkoop van elektriciteit. Thimo de Nijs, Concernadviseur Duurzaamheid bij de gemeente Den Haag: “Het mooie van duurzaam aanbesteden vind ik dat je als gemeente je inkoopkracht kunt inzetten om de energietransitie te versnellen. Zo kunnen we bovendien een het goede voorbeeld geven aan onze inwoners.” Met een interne werkgroep van ambtenaren en een consultant van Hellemans Consultancy is de aanbesteding voorbereid. In verschillende sessies zijn de ambities van de gemeente uitgewerkt in een leidend strategiedocument. De Nijs: “Ik ben buitengewoon tevreden over de manier waarop Hellemans Consultancy ons hierin heeft begeleid en geadviseerd. Wat dat betreft zou het voor elke gemeente goed zijn om specialistische adviseurs in de arm te nemen. Zij kennen en doorgronden de markt op een manier die je zelf niet kunt evenaren als je er niet dagelijks mee bezig bent.”

Regionaal opgewekt
Verduurzamen van het eigen energieverbruik is nodig om een klimaatneutrale gemeente te worden. “Den Haag wilde nog verder gaan en ook additioneel regionaal opgewekte elektriciteit inkopen. Dat is gelukt”, vertelt consultant Christiaan van Dijk van Hellemans Consultancy. “Een groot deel van de benodigde stroom wordt straks geleverd door Eneco, die elektriciteit uit zonne- en windenergie van additionele Nederlandse installaties gaat leveren. Stroom voor de stadsdeelkantoren komt van de Haagse inwoners zelf, die met hun eigen zonnepanelen stroom opwekken. Dit loopt via het energiecollectief OM. Een mooie stap op weg naar een zelfvoorzienende regio. Hiermee loopt Den Haag echt voorop.”