Project Description

“Met deze duurzame aanbesteding loopt Groningen echt voorop”

 

Na Nijmegen en Den Haag is Groningen de derde regio in Nederland die lokaal opgewekte duurzame energie inkoopt. Het gaat om een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar.

Voorbeeldfunctie
De provincie Groningen, dertien Groninger gemeenten, de Veiligheidsregio Groningen en de Omgevingsdienst gaan vanaf 2019 gezamenlijk groene energie inkopen bij Eneco (85%) en Energie VanOns (15%), een lokale organisatie van een kleine honderd Groninger energiecoöperaties. Dat betekent dat de komende 15 jaar de energie voor honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie lokaal opgewekt zal gaan worden. In totaal gaat het om een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar, vergelijkbaar met 17.000 huishoudens. “Met het project ‘Groningen geeft Energie’ wil de gemeente Groningen een voorbeeldfunctie innemen”, vertelt Bram Qualm, adviseur Vastgoed bij de gemeente Groningen en verantwoordelijk voor de energie-inkoop. “De provincie Groningen is een echte energieregio en wil met dit project een wezenlijke bijdrage leveren aan de energietransitie.”

Concrete strategie
Hellemans Consultancy adviseert en begeleidt Groningen al jaren als het gaat om energiezaken. “Zij hebben ons geholpen bij het uitwerken van het ‘technische’ gedeelte van de aanbesteding en ook veel gedaan in de communicatie met de diverse partijen. In totaal waren er 47 overeenkomsten nodig. Het is fijn om dan een gerenommeerde partij met kennis van de markt naast je te hebben.”  Tjeerd Kuiper, consultant van Hellemans Consultancy en zelf woonachtig in Groningen: “De wens ‘van het gas af’ is hier natuurlijk uiterst actueel. Het is mooi om te zien dat Groningen de daad bij het woord voegt en als één van de weinige aanbestedende diensten niet alleen ambities heeft maar ook een concreet plan neerlegt. Vaak is de wens er wel maar is er nog geen uitgewerkte strategie. Met deze aanbesteding loopt Groningen echt voorop.”