Energie en flexibilisering

Arjen Leenhouts (directeur Hellemans Consultancy), Edwin Koers (manager Unica Business Development) en Anne Hudepohl (manager Unica Innovation Center) waren gastsprekers op de Vakbeurs Energie op 16 oktober 2024 in de Brabanthallen. De lezing ging over ‘Energieflexibilisering in de gebouwde omgeving’. Wat is nodig voor visie en aanpak voor realisatie van voldoende energie vermogen en continuïteit?

“Kennis over de energiemarkt om goede keuzes te maken over hoe we onze assets op een juiste manier aansturen en dus ook energie inkopen wordt essentieel. Een grote verandering in de markt is hoe flexibeler ik ben als verbruiker; opslag elektrisch of thermisch, des te goedkoper ik als verbruiker uit ben met energiekosten. Meebewegen met de energieproductie (zon, wind en steeds minder energiecentrales) is bepalend. Dit kunnen veel verbruikers nu niet maar er is ook nog weinig ondernomen op het gebied van flex. Waarom? Omdat deze markten relatief onbekend zijn en men de urgentie niet van heeft gezien. Dat is nu hard aan het veranderen mede door elektrificatie en daardoor hele praktische zaken als netcongestie (filevorming op het elektriciteitsnet).

Samenwerking tussen overheden, bedrijven en technologische innovators zijn nodig om barrières te overwinnen. Om alles voor het energielandschap, energiecontracten en achter de trafo (assets, fabrieken, gebouwen) integraal te benaderen is veel kennis nodig. Deze kennis maar ook praktische zaken kunnen wij onze klanten aanbieden. Samen met onze moedermaatschappij Unica helpen wij bij de transitie”, aldus Arjen Leenhouts.