FlexPower

FlexPower: maximaal profiteren van flexibel vermogen

Nederland moet voor het opwekken van elektriciteit overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame opwek met onder meer windmolens en zonnepanelen. Dit is onmisbaar om de Europees gestelde klimaatdoelen te bereiken, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Conventionele energiecentrales zorgen voor een voorspelbare en planbar productie van elektriciteit terwijl duurzaam opgewekte stroom meebeweegt met het weer. Windsterkte en het aantal uren zon zijn slecht te voorspellen.

Deze ontwikkeling vraagt om een andere manier van bedrijfsvoering, zowel van opwekkers en gebruikers van energie als van netbeheerders. Door de onvoorspelbare pieken en dalen in de opwek van elektriciteit komt de betrouwbaarheid en stabiliteit van het net onder druk te staan. FlexPower van Hellemans Consultancy is een slimme innovatieve oplossing om het elektriciteitsnet in balans te houden. Door de flexibele inzet van opwekinstallaties en/of verbruikers van elektriciteit wordt dus een belangrijke bijdrage geleverd aan de instandhouding van het net, waar uiteraard een vergoeding tegenover staat.

Wat is het?

FlexPower is een dienst (combinatie van hardware en software) die de energiemarkt en verbruikers/opwekking bewaakt. Het monitort de elektrische assets van bedrijven en benut de flexibiliteit in processen en lokale opwekking om het Nederlandse elektriciteitsnet beter te balanceren. Dit kan bijvoorbeeld door processen tijdelijk op te schorten, of processen juist te verlengen als het landelijk verbruik laag is. Dit draagt bij aan een betrouwbaarder en duurzamer elektriciteitsnetwerk en een betere balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit.

Voorbeelden

  • In de ochtenduren is er een piek in de vraag naar elektriciteit. FlexPower schakelt het opladen van bijvoorbeeld 50 bedrijfsauto’s tijdelijk uit om dit een uur later te hervatten.
  • Als zonnig weer en een stevige bries landelijk leiden tot veel opwek, zorgt FlexPower voor het opwarmen van water in een fabriekscomplex. Of het schakelt de eigen opwek uit waarvoor een bedrijf op de balancingmarkt een vergoeding krijgt.

Hoe werkt het?

Om assets aan te sturen gebruikt FlexPower een door ons ontwikkelde Flexbox. Deze hardware is via een beveiligde serververbinding gekoppeld aan de software en kan assets veilig in- en uitschakelen. De software is de schakel tussen de capaciteit op het elektriciteitsnet en de energiebehoefte en eigen opwek in een bedrijf.

Wat levert het op?

Met FlexPower schakelt u op prijs pieken en dalen op de elektriciteitsmarkt en zorgt ervoor dat u profiteert van deze schommelingen. Daarnaast worden op aangeven van de netbeheerder aangewezen assets geschakeld voor de handhaving van de balans in het elektriciteitsnet. Dit zijn de voordelen voor uw bedrijf:

  • Financieel: maximaal profiteren van piek- en daltarieven en vergoeding vanuit de balancingmarkt
  • Maatschappelijk: samen bijdragen aan balans op het elektriciteitsnetwerk
  • Duurzaam: actief werken aan de vermindering van de CO2-uitstoot en helpen klimaatdoelen te behalen

Bent u op zoek naar een oplossing voor balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit? Neem contact op voor de mogelijkheden van FlexPower.

FlexPower_vierkant

Neem contact op over FlexPower

Vul onderstaand formulier in en wij komen direct in actie!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Footer-image

Hellemans Consultancy B.V.
De Beek 18-b
3871 MS Hoevelaken

+31 30 2255011
info@hellemansconsultancy.nl