Gasaanbesteding Groene Metropoolregio

Hoe kunnen we (groen) aardgas aanbesteden? Met deze vraag klopten De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen bestaande uit 16 gemeenten 1,5 jaar geleden bij Hellemans Consultancy aan. De ambitie: zo duurzaam mogelijk aardgas inkopen en tegelijkertijd de gasbehoefte verkleinen.

De consultants van Hellemans Consultancy hebben intensief samengewerkt met het gemeente collectief om de gas aanbesteding in de markt te zetten. De marktomstandigheden van de afgelopen maanden maakten deze aanbesteding daarbij extra uitdagend!

De aanbesteding is onlangs afgerond en de Groene Metropoolregio heeft de duurzame opdracht gegund. De aanbesteding is vlak voordat de oorlog in Oekraïne begon gestart en heeft daarom geen directe relatie met de regeringsoproep aan Nederlandse gemeenten om Gazprom-contracten te beëindigen, hoewel de uitkomst wel goed binnen dit nationale beleid past.

De komende jaren zal het gemeente collectief samenwerken met de nieuwe gasleverancier om de gasbehoefte van de gemeenten te verkleinen en volledig te vergroenen!