Nieuwe samenwerking Sympower en Hellemans Consultancy brengt verlaging energiekosten in beweging vooruitlopend op Nederlandse Klimaatdoelen voor 2030

Sympower, een toonaangevende onafhankelijke aggregator op het gebied van demand response, is een samenwerking aangegaan met het grootste Nederlandse energie inkoop adviesbureau – Hellemans Consultancy (onderdeel van Unica Groep), om bedrijven te voorzien van geoptimaliseerde energie strategieën. Hellemans helpt haar klanten om de energietransitie betaalbaar waar te maken door het bieden van energie- inkoopstrategieën en duurzame innovatieve oplossingen.

Door deze belangrijke samenwerking wordt het demand response (DR)-platform van Sympower gecombineerd met de diensten van Hellemans, waarin ook de assets van haar klanten zijn opgenomen, om het elektriciteitsnetwerk van Nederland te stabiliseren. Hierdoor kan de flexibiliteit van elektrische assets en processen van talloze Nederlandse organisaties geoptimaliseerd worden. De combinatie van een fysiek en digitaal platform biedt klanten de mogelijkheid om te profiteren van extra inkomsten op de “balancing markt” terwijl ze hun CO2-voetafdruk verkleinen.

Met een ruime ervaring in energie consultancy brengt Hellemans veel expertise in bij deze samenwerking. Potentiële klanten zijn onder meer grotere bedrijven in de, industriële-,voedsel-, medische- en educatieve sector. Met de ervaring van Sympower als onafhankelijke aggregator, kunnen naast grotere bedrijven ook kleinere bedrijven gegroepeerd worden om deel te nemen aan deze opkomende balancing-markten.

Sympower kan de elektrische assets van deelnemende klanten monitoren en de flexibiliteit in hun processen gebruiken om het Nederlandse elektriciteitsnet beter te balanceren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat elektriciteits-intensieve processen tijdelijk worden opgeschort of deels wordt gereduceerd tijdens pieken in het elektriciteitsverbruik, of dat de duur van deze processen wordt verlengd wanneer het elektriciteitsverbruik laag is, zonder het proces voor de klant negatief te beïnvloeden. Dit zal bijdragen aan een betrouwbaarder en duurzamer elektriciteitssysteem en een betere balans tussen vraag en aanbod.

Nu de energietransitie in volle gang is, zal de samenwerking van Sympower met Hellemans bijdragen aan de Nederlandse doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% te verminderen. Door demand response wordt niet alleen een flexibeler en stabieler elektriciteitssysteem gerealiseerd, maar de werkwijze kan “slimme” eindgebruikers ook nog financieel voordeel opleveren. In die combinatie kan de groeiende vraag naar duurzame energiebronnen in Nederland gemakkelijker verwezenlijkt worden.

Samenwerking Sympower en Hellemans Consultancy

Simon Bushell, de oprichter van Sympower, reageerde als volgt op de nieuwe samenwerking: “Deze langdurige samenwerking is een geweldige stap in de richting van Sympower’s missie. Samen met Hellemans Consultancy maken we balanceringsdiensten toegankelijker voor elke organisatie in Nederland. Dit levert niet alleen extra inkomsten op voor klanten maar heeft ook een positief effect op de transitie naar een duurzamer elektriciteitssysteem”.

Arjen Leenhouts, directeur Hellemans Consultancy “Het Energielandschap verandert voortdurend, het meebewegen en voorop lopen is de uitdaging.”

Sympower is inmiddels actief in meerdere landen over de hele wereld, waaronder Nederland, Zweden, Finland en Noorwegen. De focus op demand response heeft dankzij deze netbalancerings- diensten geleid tot aanzienlijke CO2-besparingen. Hellemans Consultancy bedient ruim 10% van energie-inkoop in de Nederlandse zakelijke markt en geeft met haar diensten grip op energiekosten waarmee besparingen en verduurzaming mogelijk zijn. De samenwerking tussen Sympower en Hellemans Consultancy zal deze inspanningen in Nederland en daarbuiten nog verder bevorderen.