TF-signaal verdwijnt, gevolgen voor dag- en nachtschakeling energie

Per 1 juli 2021 zetten netbeheerders landelijk het TF-signaal (ToonFrequent-signaal) uit. Hierdoor werkt de schakeling van dag- en nachttarief van traditionele en niet-slimme digitale energiemeters niet meer. Vanaf deze datum kunt u – als u nog geen slimme meter heeft – geen gebruik meer maken van een piek- en daltarief. Dit heeft gevolgen voor de afrekening van uw energie. Wilt u piek- en daltarief behouden, dan is een slimme energiemeter noodzakelijk.

Met een conventionele energiemeter met dubbel telwerk wordt per 1 juli 2021 standaard het enkel tarief gehanteerd. Het dag- en nachtverbruik via deze conventionele meters wordt door de netbeheerder als één verbruik gecommuniceerd. Dit houdt in dat er dan sprake is van een enkel verbruik en dus een enkel tarief. Overstappen op een slimme meter is de enige mogelijkheid om het dubbel tarief te blijven gebruiken. Dan verandert er ook contractueel niets.

Een slimme meter heeft overigens nog een voordeel: deze kan op afstand worden uitgelezen. Dit biedt de mogelijkheid om uw energiemeter op te nemen in EnergyPanel, het energiedashboard van Hellemans. Ongeacht wie uw leverancier is kunt u met EnergyPanel uw energie monitoren. Meer weten? Mail naar info@hellemansconsultancy.nl.